GENERALKONSULAT VON GRIECHENLAND

ERZIEHUNGSABTEILUNG

3. Etage
D?sselthaler Str. 9
40211 D?sseldorf


TEL: (0211) 68 85 196,    (0211) 49 82 873

FAX: (0211) 69 86 228

E-mail: spenrw AT yahoo.grΤελευταία νέα και ανακοινώσεις

Περισσότερες γερμανικές σχολικές μονάδες εισάγουν ενισχυτική διδασκαλία ή διαθέτουν θέσεις για Έλληνες μαθητές

LAST_UPDATED2 Τρίτη, 22 Μάιος 2012 11:56

(Αφορά μόνο μαθητές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας)

Σας γνωστοποιούμε ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας προς το Συντονιστικό Γραφείο, όπου αναφέρονται σχολικές μονάδες, πέραν των ήδη υφισταμένων, οι οποίες είναι σε θέση να παράσχουν ενισχυτική διδασκαλία είτε σε νέους μαθητές οι οποίοι έρχονται τώρα από την Ελλάδα, είτε σε μετεγγραφόμενους σε αυτά μαθητές της περιοχής μας, εάν βεβαίως οι τελευταίοι έχουν ανάγκη ενίσχυσης :

Η ενημέρωση αυτή αφορά:

1)     Όσους μαθητές φοιτούν ήδη στα γερμανικά σχολεία και ενδιαφέρονται για την ένταξη της διδασκαλίας της Ελληνικής στα σχολεία τους ή σε γειτονικά σχολεία.
2)    Όσους μαθητές έρχονται τώρα από την  Ελλάδα, χωρίς γνώση της γερμανικής γλώσσας.
3)    Όσους μαθητές ελληνικών σχολείων της Γερμανίας προτίθενται να μετεγγραφούν σε γερμανικό σχολείο.

 

Περισσότερα: Περισσότερες γερμανικές σχολικές μονάδες εισάγουν ενισχυτική διδασκαλία ή διαθέτουν θέσεις για Έλληνες μαθητές

 

Προκήρυξη επιλογής υποψηφίων σπουδαστών/τριών σε στρατιωτικές σχολές

LAST_UPDATED2 Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2012 08:07

Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (www.geetha.mil.gr) η προκήρυξη επιλογής υποψηφίων Σπουδαστών/τριών στις στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαικό έτος 2012-13.

Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι η Παρασκευή, 4 Μαίου 2012.

Συνημμένα ανακοίνωση του Γεν. Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι.

 

Ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαίδευσης προς τους γονείς για τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος για την εκπαίδευση στο εξωτερικό

LAST_UPDATED2 Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2012 10:16

Aγαπητοί γονείς,

τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα ερωτήματά σας σχετικά με το μέλλον των σχολείων μας και κατά επέκταση για το μέλλον των παιδιών μας. Τα ερωτήματα σας αυτά  αναφέρονται τόσο σε υπαρκτές, όσο και σε λαθεμένες "βεβαιότητες". Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω, όσο γίνεται σαφέστερα, για την κατάσταση.

Οι μόνοι που μπορούν να σας ενημερώσουν αξιόπιστα είναι το συντονιστικό γραφείο μέσω των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων μας.
Και οι μόνοι που μπορούν να αρθρώσουν πειστικά προς κάθε ανώτερη γερμανική υπηρεσία και προς το γραφείο μας τα αιτήματα σας είναι οι οργανωμένοι φορείς σας, δηλαδή οι σύλλογοι γονέων, οι κοινότητες, οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, οι ενορίες κλπ.

Ας δούμε λοιπόν πώς έχει η κατάσταση σήμερα 23. Ιανουαρίου 2012 (αν προσεχώς αλλάξει κάτι, θα σάς ενημερώσουμε εγκαίρως) :

Σύμφωνα με τον Νόμο  4027/2011 (ΦΕΚ 233 τ. Α?/04.11.2011):

Α)  Όλα τα λύκεια, εκτός από τα δίγλωσσα, καταργούνται σταδιακά. Οι τελευταίοι μαθητές, οι οποίοι θα εγγραφούν στο λύκειο κατά το σχολικό έτος 2012-2013, θα είναι εκείνοι που φοιτούν φέτος (τώρα) στην Γ? γυμνασίου. Το 2013-2014 δεν θα υπάρχει πλέον η Α? λυκείου, το 2014-2015 δεν θα υπάρχει η Β? λυκείου και το 2015-2016 δεν θα υπάρχει η Γ? λυκείου και με αυτό θα ολοκληρωθεί η κατάργηση των αμιγών λυκείων.
Είναι προφανές ότι όσοι μαθητές φοιτούν φέτος, δηλαδή τώρα στην Β? και Α? γυμνασίου, καθώς και σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, δε θα μπορέσουν να φοιτήσουν στο λύκειο.
O τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ παραμένει προς το παρόν ο ίδιος. Ο νόμος δεν αναφέρει τίποτε για κατάργηση των εξετάσεων ή για την θεσμοθέτηση νέου τύπου εξετάσεων, άρα για την ώρα ισχύουν οι παλιές ρυθμίσεις.

Οι μαθητές της Α? και της Β? γυμνασίου και του δημοτικού, είτε θα μετεγγραφούν εγκαίρως στα γερμανικά σχολεία, είτε θα παραμείνουν στα σχολεία που φοιτούν τώρα μέχρι να τελειώσουν και την Γ? γυμνασίου.


Β) Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια δεν θα κλείσουν. Θα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και την Γ? γυμνασίου. Θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται με άλλα μόνο εκείνα, στα οποία ο αριθμός των μαθητών θα ελαττώνεται τόσο ή το εκπαιδευτικό τους επίπεδο είναι τόσο χαμηλό, ώστε να μη δικαιολογείται η διατήρηση τους (άρθ. 6, παρ. 1).

Τα διδακτικά τους προγράμματα θα προσαρμοσθούν κατά τρόπο ώστε, να εφαρμόζουν δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο να επιτρέπει την κινητικότητα των μαθητών τους προς όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης  της χώρας  υποδοχής (αρθ. 5, παρ. 4, περ. β).
Στα σχολεία μας ήδη διδάσκονται από 9 ως 11 ώρες την εβδομάδα η γλώσσα, ο πολιτισμός, η γεωγραφία, η ιστορία και η ορολογία της Γερμανίας. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.

Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να ενισχύει αυτά τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, εφόσον πληρούνται οι διατάξεις του νόμου.

Γ)  Δίγλωσσα σχολεία καθώς και  σχολεία με ενταγμένες τάξεις, τμήματα ή προγράμματα διδασκαλίας στα ελληνικά:
Οι τίτλοι σπουδών των σχολείων αυτών αναγνωρίζονται ως ισότιμοι των αντιστοίχων τίτλων των σχολείων της Ελλάδας, αν:
α) περιλαμβάνει τη βαθμολογία των μαθημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και
β) οι ώρες όλων των μαθημάτων των διδασκομένων στην ελληνική γλώσσα είναι τουλάχιστον οκτώ κάθε εβδομάδα (αρθρ.6, παρ 5,6).

Δ) Τα μη ενταγμένα Τμήματα Εκμάθησης Μητρικής Γλώσσας δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον (εκπαιδευτικοί, βιβλία, υλικό) από το Υπουργείο Παιδείας (αρθρ. 4, αρθρ. 5, παρ. 1 και αρθρ. 2, παρ. 1, περ. ζ). Εξαιρούνται τα τμήματα γλώσσας στο L?denscheid λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών τους (αρθρ. 30, παρ. 1 και υπουργική εγκύκλιος Φ.816.41/575/124499/Ζ1/31.10.2011). 

Ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαίδευσης προς τους γονείς σχετικά με τη μετεγγραφή μαθητών σε γερμανικά σχολεία

LAST_UPDATED2 Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2012 08:41

(αφορά μόνο το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας)

Αγαπητοί γονείς,

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4027/2011, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν, εν αντιθέσει προς το λύκειο που θα καταργηθεί βαθμιαία.

Επειδή όμως πάρα πολλοί συμπατριώτες μας ερωτούν τόσο εμάς, όσο και τις γερμανικές αρχές για τις μετεγγραφές στα γερμανικά σχολεία, οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για τις υπάρχουσες δυνατότητες, κατά παράκληση και των γερμανικών εκπαιδευτικών αρχών, οι οποίες ευρίσκονται σε διαρκή επαφή με την υπηρεσία μας.

Συμφώνως προς τους νόμους της  Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, οι σχολικές αρχές οφείλουν να παρέχουν μαθήματα μητρικής γλώσσας στους αλλοδαπούς μαθητές (MSW-Erlass, 21.12.2009). Αυτό ήδη γίνεται για πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε ενταγμένα τμήματα στον πρωινό κύκλο μαθημάτων, είτε σε απογευματινά, είτε στα πλαίσια της δίγλωσσης εκπαίδευσης που παρέχεται στα δίγλώσσα σχολεία (Gesamtschule Krefeld, Leibniz Gymnasium D?sseldorf).

Βεβαίως δεν θα ιδρυθούν τέτοια σχολεία ή τμήματα σε κάθε πόλη και χωριό. Οι γονείς, κατά την μετεγγραφή του παιδιού τους, θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά. Αν δεν διδάσκονται στο συγκεκριμένο σχολείο ελληνικά, τότε θα τους παραπέμψουν στο κοντινότερο σχολείο, στο οποίο  διδάσκονται.

Το Υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας θα ενημερώσει τις δικές του σχολικές υπηρεσίες για την μετεγγραφή ελλήνων μαθητών στα γερμανικά σχολεία.

Η εισαγωγή  της ελληνικής σε περισσότερα γερμανικά σχολεία θα δώσει την δυνατότητα να εγγραφούν σε αυτά όχι μόνο μαθητές από τα αμιγή σχολεία και τα μη ενταγμένα απογευματινά, αλλά και έλληνες μαθητές των γερμανικών σχολείων, οι οποίοι τώρα λόγω των μεγάλων αποστάσεων δεν μπορούν να διδαχθούν την ελληνική. Θα έχουμε λοιπόν μία ευρύτερη διασπορά των διδακτικών μονάδων της ελληνικής γλώσσας, αύξηση των μαθητών τους, αλλά και ισχυρότερη παρουσία της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Ως φορολογούμενοι, εργαζόμενοι στην Γερμανία και μάλιστα πολλοί από σάς πολίτες της Γερμανίας. έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε την εφαρμογή του νόμου, κινούμενοι οργανωμένα και συντονισμένα, μέσω κοινοτήτων, συλλόγων, ενοριών κλπ., με στρατηγικές και τακτικές προσαρμοσμένες στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσετε σε κάθε περιφέρεια του κρατιδίου. Πάντοτε με ευγένεια και σεβασμό των γερμανικών νόμων και θεσμών.

Το συντονιστικό γραφείο θα σάς συμπαραστέκεται με συμβουλές σε ότι αφορά συνέργειες και εμπλοκές ελληνικών και γερμανικών αρχών, νόμων και διατάξεων.

Αυτή την στιγμή διδάσκονται ελληνικά σε πολλά σχολεία του κρατιδίου. Η έναρξη λειτουργίας ενός νέου τμήματος μητρικής γλώσσας από την 5. μέχρι την 9. τάξη γίνεται όταν υπάρχουν τουλάχιστον 18 μαθητές. Για τις 4 πρώτες τάξεις του δημοτικού ο ελάχιστος αριθμός μαθητών είναι 15. Τα τμήματα επιτρέπεται να συγκροτούνται από μαθητές διαφορετικών τάξεων (ηλικιών), διαφορετικών σχολείων και διαφορετικών τύπων σχολείων.

Ειδικά για το γερμανικό Gymnasium, η μετεγγραφή των μαθητών θα πρέπει να γίνεται μέχρι την αρχή της 5. τάξης ή μετά την 9. τάξη, γιατί αλλιώς δημιουργούνται προβλήματα παρακολούθησης, λόγω της έναρξης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας. Η μετεγγραφή στην 6., 7., 8., και 9. τάξη του Gymnasium γίνεται δύσκολα και αποφασίζεται χωριστά για κάθε περίπτωση  από την διεύθυνση του σχολείου.

Σε μερικά σχολεία , από την 5. μέχρι την 10. τάξη, η ελληνική διδάσκεται στην θέση μίας δεύτερης ή τρίτης υποχρεωτικής γλώσσας.

Στο τέλος της 10. τάξης οι μαθητές που διδάχθηκαν την ελληνική υποχρεούνται να λάβουν μέρος στις ανάλογες για το είδος του σχολείου απολυτήριες εξετάσεις για την ελληνική γλώσσα. Στις εξετάσεις αυτές επιτρέπεται να συμμετέχουν και όσοι από τους μαθητές θα έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς τα μαθήματα της ελληνικής στα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας.
Ένας βαθμός gut ή sehr gut στα ελληνικά μπορεί να εξισορροπήσει  έναν βαθμό mangelhaft μίας άλλης υποχρεωτικής ξένης γλώσσας. Όμως δεν λαμβάνεται υπόψιν στην διαμόρφωση του Μέσου Όρου για την πρόσβαση στο Gymnasium (Oberstufe II), αλλά παρέχει το δικαίωμα να θεωρηθεί η ελληνική ως συνεχιζόμενη ξένη γλώσσα.

Σε μερικά σχολεία μπορούν να διδαχθούν και άλλα μαθήματα στην ελληνική. Επίσης μπορούν να διδαχθούν και θρησκευτικά του ορθοδόξου δόγματος, στην γερμανική όμως γλώσσα.    

Για τους μαθητές οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά ή καθόλου την γερμανική υπάρχουν στα γερμανικά σχολεία οι τάξεις υποδοχής, οι τάξεις προετοιμασίας και η ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο της κανονικής τάξης.

Το Υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας ? Βεστφαλίας μας διαβεβαίωσε, ότι θα προχωρήσει στην καθιέρωση διδασκαλίας της Ελληνικής και σε άλλα σχολεία, εφόσον εκδηλωθεί  ζήτηση από τους γονείς.

Επίσης, δήλωσε ότι επιθυμεί να στελεχώσει τα τμήματα αυτά, με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ήδη την ελληνική γλώσσα σε αμιγή σχολεία, εφόσον πληρούν τις προυποθέσεις του γερμανικού νόμου και το επιθυμούν. Δηλ. με ομογενείς και με μακροχρονίως αποσπασμένους εκπαιδευτικούς μας.

Σας ενημερώνουμε, ότι οι μαθητές της 4. τάξης, οι οποίοι πρόκειται να ακολουθήσουν το Gymnasium θα πρέπει να δηλωθούν στα αντίστοιχα σχολεία τον προσεχή Φεβρουάριο.

 

Εγκύκλιοι Μεταθέσεων Εκπαιδευτικών

LAST_UPDATED2 Παρασκευή, 11 Νοέμβριος 2011 13:56

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις εγκυκλίους μεταθέσεων από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, στους παρακάτω συνδέσμους:

Εγκύκλιος Μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εγκύκλιος Μεταθέσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι αιτήσεις μεταθέσεων και οι δηλώσεις τοποθέτησης των ενδιαφερομένων εκπ/κών θα πρέπει να κατατεθούν στο Γραφείο Εκπαίδευσης το αργότερο μέχρι την 30.11.2011.

 
 

Μήνυμα του Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης Μπανούση Αστέριου

LAST_UPDATED2 Τρίτη, 16 Αύγουστος 2011 00:00

Με την ολοκλήρωση της θητείας μου, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές, γονείς, θεσμικούς παράγοντες, συναδέλφους και συνεργάτες για την βοήθεια που μου προσέφεραν κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Ντύσσελντορφ και να ευχηθώ στον καθένα ξεχωριστά ευόδωση προσωπικών και οικογενειακών στόχων.

Θεωρώ περιττό να τονίσω την αναγκαιότητα ανιδιοτελούς προσφοράς στον Ελληνισμό της διασποράς, στα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ από βάθος καρδιάς,

Αστέριος Μπανούσης

 

Πρόγραμμα εξετάσεων Ελλήνων του εξωτερικού έτους 2011

LAST_UPDATED2 Παρασκευή, 05 Αύγουστος 2011 10:29

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το πρόγραμμα των εξετάσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων, που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 5 Σεπτεμβρίου έως 16 Σεπτεμβρίου 2011 σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων.

Για το Αναλυτικό Πρόγραμμα Εξετάσεων πατήστε εδώ.
 

Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών πέραν της πενταετίας λόγω μόνιμης εγκατάστασης συζύγου στο εξωτερικό

LAST_UPDATED2 Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2011 00:00

Συνημμένα οι σχετικές απόφασεις του Υπ. Παιδείας εδώ και εδώ.

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

«ΈναρξηΠροηγούμενο111213ΕπόμενοΤέλος»