GENERALKONSULAT VON GRIECHENLAND

ERZIEHUNGSABTEILUNG

3. Etage
Düsselthaler Str. 9
40211 Düsseldorf


TEL: (0211) 68 85 196,    (0211) 49 82 873

FAX: (0211) 69 86 228

E-mail: spenrw AT yahoo.grΑνακοινώσεις Γραφείου ΣΠΕ - Ενημερωτικά δελτία

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού

Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2013 09:24

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού.

(Αφορά κυρίως τα τέκνα των νέων μεταναστών, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής με την ειδική κατηγορία 1.)

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Πέμπτη, 03 Ιανουάριος 2013 12:16

Συμπληρωματική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012-2013.

Υποβολή Αιτήσεων μέχρι 10η Ιανουαρίου 2013.

 
 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

LAST_UPDATED2 Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2012 14:00

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ,

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αγαπητοί γονείς,

οι διαδικασίες των φετινών αποσπάσεων εκπαιδευτικών άρχισαν χωρίς (κατ‘ αρχήν) να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων. Από τις 49 αναγκαίες θέσεις καλύπτονται 17, δηλαδή ποσοστό 35% . Το γεγονός αυτό δημιουργεί προς το παρόν σημαντικά προβλήματα.

Αναφέρω την έκφραση „προς το παρόν“, επειδή το Υπουργείο Παιδείας με τροποποίηση νόμου, την οποία έθεσε προς διαβούλευση, προτίθεται να δώσει την δυνατότητα τοποθετήσεων και άλλων εκπαιδευτικών με συμβόλαια ιδιωτικού ελληνικού δικαίου, διαρκείας μέχρι το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους 2012-2013 και με πιθανή δυνατότητα ετήσιας ανανεώσεως του συμβολαίου για κάθε καινούριο σχολικό έτος.

Επί πλέον έχει γίνει την 14.11.2012 πρόταση από το Γραφείο μας προς το υπουργείο για την τοποθέτηση στην περιοχή μας εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναφέρονται στους εγκεκριμένους καταλόγους άλλων συντονιστικών γραφείων της Γερμανίας, αλλά εκεί περισσεύουν.

Επειδή όμως οι ανωτέρω διαδικασίες μπορεί να απαιτήσουν πολύ χρόνο και επειδή οι διδακτικές απώλειες αγγίζουν πλέον ένα οριακό σημείο, πέραν του οποίου θα προκύψουν για τα παιδιά μας ανεπανόρθωτα μαθησιακά κενά, το Συντονιστικό Γραφείο του Ντύσσελντορφ θέτει αμέσως σε λειτουργία προσωρινά μέτρα αντιμετωπίσεως εκτάκτων αναγκών , με σκοπό την καλλίτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου αυτήν την στιγμή προσωπικού.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν σχεδιασθεί από καιρό, δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθούν νωρίτερα, γιατί ήταν αδύνατο να κατανεμηθούν „ορθολογικά“ π.χ. ένας φυσικός, τρείς μαθηματικοί, δύο αγγλικών κλπ (τόσους είχαμε μέχρι χθες) στα 5 γυμνάσια και στα 5 λύκεια της περιοχής μας.

Τα ληφθέντα μέτρα σκοπεύουν:

Α) Στην προετοιμασία της Γ‘ λυκείου και της Β‘ λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2013 και του 2014 αντιστοίχως. Να είσθε βέβαιοι, ότι οι μέχρι στιγμής απώλειες διδακτικών ωρών κατ‘ ουδένα τρόπο θα επηρεάσουν αρνητικά την κανονική διδασκαλία της διδακτέας ύλης. Σημειώνω ότι στην Ελλάδα η διαδικασία αυτή περατώνεται ήδη στα μέσα Μαρτίου, οπότε αρχίζουν οι επαναλήψεις για τις εξετάσεις του Μαΐου.

Β) Στον περιορισμό των διδακτικών απωλειών στο ελάχιστο δυνατόν για τις υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου. Επίσης στο να μην υπάρξουν διδακτικά κενά σε μαθήματα, τα οποία απαιτούν πλήρη συνέχεια από τάξη σε τάξη π.χ. Μαθηματικά, Αρχαία κλπ., καθώς και επιπτώσεις στα αποδεικτικά κάθε τάξης για την περίπτωση μετεγγραφής των μαθητών σε γερμανικά σχολεία.

Τα προσωρινά αυτά μέτρα προβλέπουν την μείωση διδακτικών ωρών για ορισμένα μαθήματα, τον περιορισμό της διδακτέας ύλης σε σημεία βαρύτητας για άλλα, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις τελευταίες εγκυκλίους και τις συνενώσεις τμημάτων σε ανεκτά αριθμητικά όρια π.χ. των γερμανικών σχολείων.

Σας πληροφορώ ότι το Συντονιστικό Γραφείο δίνει την μάχη για την κάλυψη των κενών συνεχώς και τεκμηριωμένα από τον Ιανουάριο 2012, με αλλεπάλληλες αναφορές και παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας. Υπήρξαν μεγάλες προσπάθειες του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων μας και άψογος συντονισμός του με το Γραφείο μας, αλλά η κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν επέτρεψε την έγκαιρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση τους. Προς καλλίτερη κατανόηση της κατάστασης επισημαίνω τις χιλιάδες κενών, τα οποία υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, καθώς και τις συγχωνεύσεις σχολείων με αναστολή της λειτουργίας πολλών από αυτά.

Σας αναφέρω ότι:

Οι παρατάσεις αποσπάσεων για το τρέχον σχολικό έτος εγκρίθηκαν την 23. Αυγούστου 2012 για όλον τον κόσμο και όλη την Γερμανία και όχι μόνο για την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόσπαση εκδόθηκε την 28.09.2012 για όλον τον κόσμο και όλη την Γερμανία και όχι μόνο για την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Οι αποσπάσεις εγκρίθηκαν την 29.11.2012 για όλον τον κόσμο και όλη την Γερμανία και όχι μόνο για την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Όλα τα ανωτέρω μπορεί να τα δει ο καθένας δημοσιευμένα στις ιστοσελίδες ανακοινώσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών (diavgeia.gov.gr) και του Υπουργείου Παιδείας (minedu.gov.gr).

Συνεπώς οι καθυστερήσεις κατά κανένα τρόπο δεν οφείλονται σε ολιγωρία ή παραλείψεις του Γραφείου μας.

Ας εκτιμήσουμε σωστά τις θυσίες της Ελλάδας, δηλαδή των σκληρά δοκιμαζομένων από την κρίση συμπατριωτών μας, έστω και αν αυτές δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες μας και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί οι ξενιτεμένοι να διατηρήσουμε το απαιτούμενο κλίμα ηρεμίας και να διασφαλίσουμε την συνέχεια της παρουσίας της Ελληνικής Παιδείας στην Γερμανία, για όσο περισσότερο χρόνο είναι αυτό εφικτό και στην καλλίτερη προς το συμφέρον των παιδιών μας μορφή.

Η τρίμηνη περιπέτεια των σχολείων μας απέδειξε ακόμη μία φορά, ότι το Συντονιστικό Γραφείο είναι το μόνο που μπορεί να δώσει αξιόπιστες πληροφορίες και ότι η συνεργασία όλων με τις εκπαιδευτικές αρχές (Υπουργείο και Συντονιστικό Γραφείο) είναι ο μοναδικός δρόμος επίλυσης των προβλημάτων.

 

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Β.Ρ.Β.

Δρ. Γεώργιος Βαρβάτης

 


 

Aπόσπαση Eκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Ο.Δ. Γερμανίας

LAST_UPDATED2 Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2012 17:05

Aπόσπαση Eκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Ο.Δ. Γερμανίας

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία εντός 10 ημερών.

 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678ΕπόμενοΤέλος»